Hosanna voor Willem die komt

20/03/2016

Hosanna voor Willem die komt

Willem, Janita en Anja gaven op de Bavodag, een dag voor alle vormelingen van bisdom Gent, voor meer dan 3000 vormelingen getuigenissen over De Ark. We straalden onze boodschap van vriendschap en vrolijkheid uit. Op slag was Willem beroemd in het hele bisdom. Iedereen wou weten wat hij te vertellen had. Na de getuigenissen in een school gingen we samen met de vormelingen te voet naar de kathedraal. De jongeren vormden een lange rij op het voetpad aan de rechterkant van de weg. We zagen het niet zitten om ons tussen de jongeren te murwen, daarom beslisten we om de groep voorbij te gaan aan de linkerzijde van de weg. De jongeren zagen Willem en zwaaiden met hun petjes: ‘Joehoe! Willem!’ en Willem zwaaide enthousiast terug. En zo trokken we samen op naar de kathedraal. En ik glimlach bij mezelf: ‘Hosanna voor Willem die komt! Hij leidt ons naar het nieuw Jeruzalem.’

Tegelijk voel ik een zekere schroom om deze Hosanna voluit te beleven. Ik zie dagdagelijks dat een verstandelijke beperking hebben is geen lachertje is. Er wordt vaak met jou gelachen, je wordt uitgesloten omdat je anders bent, je wordt niet serieus genomen, mensen nemen beslissingen over je hoofd heen, je bent afhankelijk van anderen, je hinkt overal achterop. We bezorgen mensen met een verstandelijke beperking vaak een Goede Vrijdag.

Ik ben blij dat er zoveel jongeren oprecht interesse in Willem hebben en hem vrolijk toezwaaien. Misschien, als ze straks gewoon terug op school zijn, zijn er enkelen die voor eens niet zullen meedoen aan de pesterijen aan het kind dat niet zo goed kan volgen of net ietsje anders is. Misschien zijn er enkele kinderen die wel met dit kind zullen spelen en vrienden worden van elkaar. En zo weigeren Goede Vrijdag als eindpunt te nemen.

De kwetsbaarheid van mensen met een beperking roept op tot echtheid, betrokkenheid en goedheid. Ik zie elke dag de schoonheid van de vriendschappen die ontstaan met mensen met een verstandelijke beperking. Die vriendschap verandert je leven. Je kijkt met nieuwe ogen naar de wereld, een nieuw Leven ontvouwt zich. Als we vriendschap sluiten met mensen met een verstandelijke beperking, dan gebeurt Pasen.

Anja T'Kindt

Gemeenschapsverantwoordelijke

 

Onderwerpen