Geschiedenis

De eerst jaren in De Ark Antwerpen waren echte pioniersjaren. Met de nodige soberheid, improvisatie en veel idealisme werd de eerste Vlaamse Arkgemeenschap in 1974 opgestart.

Hoe De Ark Antwerpen ontstond

Marie-Jeanne uit Westvleteren werkte als psychiatrisch verpleegster en ging vaak naar Trosly in Frankrijk waar De Ark is ontstaan. In 1974 begonnen ze De Ark met het huis Madona in de chique Janssenlei in Boechout bij Antwerpen. Sommige mensen kwamen ook vanuit de psychiatrie. Ook vanuit de verschillende voorzieningen kwamen mensen met een beperking. Iedereen werkte buitenhuis in beschutte werkplaatsen, in een gewoon bedrijf, in een bejaardentehuis, in een kinderkribbe, in een psychiatrisch centrum…ook de meeste assistenten. 

De eerste jaren waren een zoektocht naar het samenleven, het adequaat handelen qua de persoonlijke problematieken van mensen. We lieten ons helpen door dokters, psychiaters, hulpverleners, ook mensen die ons heel praktisch hielpen bij het verbouwen van onze huizen, opknappen van klusjes…. We waren erg zichtbaar in het straatbeeld, in de culturele sector en ook in de parochies allerhande. Kortom, we waren een grote groep mensen die werden ondersteund door vele vrienden.

Het was hard werken en veel zoeken in de beginjaren, maar het zijn vooral de anekdotes die blijven hangen. Zo was het Sfinksfestival in Boechout een jaarlijks hoogtepunt en moest aan de DJ worden gevraagd om de muziek te stoppen omdat niemand naar huis wou. Jeanneke zorgde voor een grote bekendheid in het dorp door naar elke trouwmis en begrafenis te gaan en mee op de foto te gaan. In 2011 kreeg ze de welverdiende prijs van 'meest verdienstelijke burger van Boechout' omwille van haar burgerzin. Bart Peeters kwam als kleine jongen voetballen in de tuin van Madona en boterhammekes met choco eten. Telkens waren er ook (huis)dieren die voor de nodige hilariteit zorgden: het varken dat uitbrak, de hond die de kippen van de buren opat, de geiten die op tafel dansten,... velen spreken er nog steeds over. Het was echt pionierswerk dat we samen deden.

De Ark in Vlaanderen, België en Nederland

De Ark Antwerpen was de eerste Nederlandstalige gemeenschap in de wereld. In de beginjaren was er een intens contact met de Franstalige gemeenschappen in België die min of meer in dezelfde periodes werden opgericht. Vanuit De Ark Antwerpen werden verschillende nieuwe gemeenschappen opgericht in Vlaanderen en Nederland. We zijn trots dat we zoveel hebben kunnen betekenen voor de andere Vlaamse en Nederlandse gemeenschappen.

De eerste Arkgemeenschap in 1964 in Frankrijk

De Ark (L’Arche) is opgericht in 1964 in Trosly in Frankrijk. Jean Vanier (1928-2019), oud-marineofficier en professor filosofie en theologie, besliste om Raphaël en Philippe, twee mannen met een verstandelijke beperking te onthalen. Vandaag is De Ark uitgegroeid tot een wereldwijdnetwerk met meer dan 145 Arkgemeenschappen in 35 landen.

In februari 2020 kwam aan het licht dat Jean Vanier vrouwen zonder verstandelijke beperking misbruikte in het kader van spirituele begeleiding. Lees hier meer over het onafhankelijk onderzoek dat De Ark Internationaal had ingesteld. Wij veroordelen dit gedrag ten stelligste. Wij leven mee met het leed van de slachtoffers en zijn dankbaar voor de moed die zij hebben getoond om dit misbruik aan te klagen. Het spreekt voor zich dat we er alles aan doen om misbruik binnen onze gemeenschappen te voorkomen. De stappen die we het eerste jaar na deze onthullingen hebben ondernomen, kan je hier lezen. De Studiecommissie vanuit De Ark Internationaal maakte zijn rapport bekend op 30 januari 2023.

Het fundament van onze Arkgemeenschappen blijft overeind. De mensen die deel uitmaken van onze gemeenschappen zetten zich in om de unieke waarde van iedere mens en de onderlinge samenwerking te bevorderen. De Ark is zoveel meer dan zijn stichter.

Met frisse wind de wereld in

De Ark Antwerpen is ondertussen geëvolueerd naar een gemeenschap met drie woonhuizen, een project begeleid wonen en een eigen dagwerking. Sinds 2020 kunnen ook personen met een vermoeden van handicap bij De Ark Antwerpen terecht voor ondersteuning, zoals mobiele begeleiding. Madona, het eerste huis van De Ark, heeft intussen een nieuw dak gekregen en er zijn extra kamers bijgekomen. We dromen ervan om binnen korte tijd nieuwe mensen te mogen onthalen. Het leven blijft groeien en bloeien in De Ark Antwerpen.

 

 

 

De eerst jaren in De Ark Antwerpen waren echte pioniersjaren. Met de nodige soberheid, improvisatie en veel idealisme werd de eerste Vlaamse Arkgemeenschap in 1974 opgestart.

--- getuigenis ---

Ik kwam in 1976 in 't Klokhuis wonen in de Vredebaan. Mijn kamer was zo klein dat ik met mijn voeten in de badkamer moest liggen. Vandaag woon ik alleen op een studio met een eigen badkamer. Dat is veel beter.

Cine (foto), begeleid wonen in de Toren