Onze Held?

Jean Vanier vindt het maar niets om een held genoemd te worden. Zelf zegt hij dat dit door mensen te vaak als uitvlucht wordt gebruikt. Iedereen kan zijn leven laten verrijken door wie kwetsbaar is.

Onlangs ontving Jean Vanier, de stichter van De Ark, de Templeton prijs. Deze onderscheiding is na de Nobel prijs voor de Vrede de hoogst mogelijke onderscheiding voor een persoon en/of organisatie die een vredevoller samenleven van mensen nastreeft.

Stichter

In 1964 vroeg Jean aan twee personen met een verstandelijke beperking of ze bij hem wilden komen leven in een huisje dat hij had gekocht in Trosly-Breuil (Frankrijk). Raphaël en Philippe antwoorden: JA ! Zo begon het avontuur van L’Arche/De Ark.

Bezieler

Onder de bezielende leiding van Jean Vanier groeide De Ark. Meer mensen met een beperking en mensen zonder beperking kwamen meeleven en werken. De Ark groeide uit tot een netwerk van gemeenschappen actief in méér dan 30 landen. Het leven delen van mensen met een verstandelijke beperking en de meerwaarde hiervan voor ons samen leven benoemen is een centraal element van de identiteit en missie van alle Arkgemeenschappen.

Na meer dan 50 jaar woont Jean nog steeds in de gemeenschap van Trosly. Hij geeft nog steeds retraites en schrijft brieven en boeken die zijn visie op ons mens zijn uitdragen.

Zijn verhaal

Jean Vanier werd geboren in 1928 als zoon van de Gouverneur van Canada. Als tiener kreeg hij de toelating van zijn vader om zijn verlangen te volgen een militaire opleiding te beginnen in het Verenigd Koninkrijk. Dat hij hiervoor in volle oorlogstijd de gevaarlijke overtocht moest maken maakt duidelijk hoe groot het vertrouwen was dat zijn vader hem gaf. Zelf verteld Jean hierover dat deze ervaring er voor heeft gezorgd dat hij steeds zijn innerlijke stem is blijven volgen. Jean verliet de Canadese marine in 1950 om te gaan studeren in Frankrijk. Na het behalen van zijn Doctoraat in de Wijsbegeerte gaf hij les aan de universiteit. Het verlangen een christelijke gemeenschap te vormen met mensen die kwetsbaar zijn bleef echter groeien … .

Wil je meer weten over het persoonlijke verhaal van Jean dan kan je best de biografie lezen geschreven door Katryn Spink. Dit boek werd in het Nederlands vertaald en uitgegeven bij Averbode.  “Groeien in verwondering, Jean Vanier en De Ark” kan je verkrijgen in iedere Arkgemeenschap.

Je vindt meer informatie in het Engels en in het Frans op de pagina van zijn stichting : http://www.jean-vanier.org/en/home .

 

Jean Vanier vindt het maar niets om een held genoemd te worden. Zelf zegt hij dat dit door mensen te vaak als uitvlucht wordt gebruikt. Iedereen kan zijn leven laten verrijken door wie kwetsbaar is.