Als vrijwilliger

Je kiest ervoor om als vrijwilliger in een huis van De Ark samen te wonen met mensen met een beperking en met andere assistenten. Je engagement is er op gericht om van het huis ook voor jezelf een thuis te maken.

Je maakt de keuze om als vrijwilliger samen te wonen met mensen met een beperking.  

Een uitdagende ervaring

Samen leven is steeds een uitdaging. Dat is in De Ark niet anders. Omgaan met verschillen is niet makkelijk. De Ark is hierin een echte leerschool. We zien je graag groeien als mens én als professional.

Het samen leven is intensief. Je wordt niet verwacht heel de tijd te werken, maar je bent wel veel aanwezig in huis. We spreken af welke taken je opneemt en welke momenten je in huis verwacht wordt.

Tijdelijk

Uniek, uitdagend, maar niet vanzelfsprekend. Een keuze om in te wonen is daarom steeds tijdelijk. We spreken met elkaar een proeftijd af waarna je je voor maximaal 1 jaar kan engageren. Na dit jaar kunnen we met elkaar een nieuw engagement afspreken voor 1 of 2 jaar. Zolang jij en de gemeenschap vinden dat je in De Ark kan groeien als mens is het goed om in De Ark te blijven.

We verbinden ons wederzijds

Met je engagement als inwonend vrijwilliger mag je van de gemeenschap  de nodige ondersteuning verwachten. We kijken samen met jou wat je nodig hebt aan inkomen, begeleiding, vrije tijd, opleiding, en zo meer. We maken afspraken zodat we beide kunnen groeien. Telkens dit wenselijk is maken we met elkaar nieuwe afspraken.

Een waaier aan mogelijkheden

Als vrijwilliger inwonen kan op vele manieren. Als onze aanpak je aanspreekt, kom dan zeker eens langs om de mogelijkheden te bespreken. Wij maken afspraken op maat ! 

In functie van de intensiteit onderscheiden we volgende inwonende vrijwilligers:

 • Voltijds: je leeft en werkt mee zoals een inwonend assistent.
 • Deeltijds: je leeft en werkt mee als vrijwillig assistent gedurende 3,4 of 5 dagen iedere week.
 • Weekendassistent: je leeft 1, 2 of 3 weekends per maand in één van de huizen.

In functie van je statuut of je hoofdbezigheid:

 • Je werkt buitenshuis. Je hebt een deeltijdse of voltijdse job buiten De Ark. Het Arkhuis is de plaats waar je woont en iedere dag thuiskomt van je werk. Met de verantwoordelijke bekijk je welke taken je kan opnemen.
 • Je studeert deeltijds of voltijds en je bent graag ‘op kot’ in De Ark. We spreken met jou af welke aanwezigheid we van je verwachten en welke taken je kan opnemen.
 • Je bent stagiair : Je kan kiezen een stage in het kader van je opleiding te lopen als deeltijds of voltijds inwonend assistent. De meeste scholen erkennen De Ark als een volwaardige stageplaats.
 • Je bent gepensioneerd : Ook als gepensioneerde heb je nog heel wat te bieden aan de samenleving. Ben je graag actief met mensen in een huiselijk kader, dan kan je vast iets voor ons betekenen.
 • Je bent werkzoekende : Je kan bij ons wonen en ondertussen naar werk zoeken. Mogelijks kan de opgedane ervaring je helpen in je zoektocht, of misschien komt er een betaalde job vrij binnen de gemeenschap en kom je hiervoor in aanmerking.
 • Je werkt als begeleider in De Ark: Soms kan het gebeuren dat we jou een contract als assistent kunnen aanbieden als je in De Ark woont. We bespreken samen wat mogelijk is.

Uit binnen- en buitenland

Het project ’100% Human. Connecting with people with disabilities' richt zich op jongeren uit binnen & buitenland die een ervaring willen op doen in het samen leven met mensen met een verstandelijke beperking. De Ark is erkend als gast- en zendorganisatie binnen het European Solidarity Corps. Ieder jaar onthaalt De Ark meerdere jongeren uit het buitenland om een jaar te komen meeleven in onze huizen.

Neem contact op met ons als je meer wil te weten komen over dit project.

Kost & inwoon

 • Als vrijwilliger zonder inkomen krijg je gratis kost & inwoon en zakgeld
 • Vrijwilligers met een inkomen betalen maandelijks voor kost & inwoon.

Iets voor jou?

 • Ben je een evenwichtig persoon en heb je een goede dosis gezond verstand ?
 • Wil je echt ervaren wat het betekent om samen te leven met mensen met een verstandelijke beperking ?
 • Breng je graag tijd door met andere mensen ?

Als je op al deze vragen telkens met ‘JA’ kan antwoorden kom je in principe in aanmerking.

Ben je nog jong en heb je nog geen diploma, dan zal De Ark je aanraden eerst een diploma te halen. Er bestaan ook mogelijkheden om in De Ark te wonen en ondertussen te studeren aan hogeschool of universiteit.

Je kiest ervoor om als vrijwilliger in een huis van De Ark samen te wonen met mensen met een beperking en met andere assistenten. Je engagement is er op gericht om van het huis ook voor jezelf een thuis te maken.

--- getuigenis ---

De Ark is voor mij levensveranderend geweest. Ik heb geleerd zelfstandiger te zijn en meer geduld te hebben. Deze mensen hebben me geleerd meer te genieten van de kleine dingen in het leven. Dankzij ESC, het subsidieprogramma van de EU, kon ik dit vrijwilligersjaartje doen.

Dorothee, ASF- & ESC-vrijwilliger